Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Member
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    RI USA
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default HELP- Name That Engine Noise

    Could we please revisit this? Getting worst and the dealer says it's normal. Warranty is running out soon. 2015 Z51. Engine started making this hissing noise after a year and a half & 11k miles. When I take off or blip the throttle I get this. Dealer said it was normal because the engine breathes a lot of air and the noise was always there but I just didn't notice it. BS I told them none of my friends cars made this noise and they said impossible. Anyone identify the problem. In this short video I just biped the throttle to give you all a idea. Many thanks. Mike


    Shared album - Michael Panasuik - Google Photos
    Last edited by B/STOCK; 12-16-17 at 06:20 PM.

  2. #2
    Member jhecox's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Auburn Hills-MI
    Posts
    1,154
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Mine does not sneeze like that??? There is something wrong...
    Hecox

  3. #3
    Member
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    RI USA
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by jhecox View Post
    Mine does not sneeze like that??? There is something wrong...

    Sneeze--That's a great way to describe it and funny to. Thanks

  4. #4
    Member LLC5's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Wa.
    Posts
    1,868
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    No, it should not surge at idle like that. It sounded to me like a metal to metal grind type noise on my computer. Did the dealer check for any codes?

    Is the vehicle bone stock, or are there any aftermarket components. Remote start or alarm?
    Master Technician

    25+ year ASE Master Certified Tech

    22+ year Honda Master Tech

  5. #5
    Member
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    RI USA
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by LLC5 View Post
    No, it should not surge at idle like that. It sounded to me like a metal to metal grind type noise on my computer. Did the dealer check for any codes?

    Is the vehicle bone stock, or are there any aftermarket components. Remote start or alarm?
    Bone stock except for a mild to wild setup. I remover the mild to wild set up and still got the same sound. No check engine light on. I don't even think the dealer checked the stored codes. I know about 30 guys with C7s and I am the only one with that sound. Possibly the posters that say that is normal have the same problem. I did have friends say it sounded like a metal sound. Possibly a pulley. To me it sounds like a intake-vacuum sound.

  6. #6
    Technical Writer for Internet & Print Media
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    CenCoast CA
    Posts
    11,676
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    That sound is made by turbulence of air flow around the throttle blade just as you crack it open. I've heard that noise on other engines, but not too many 3G LT1s.

    Admittedly, yours is pretty loud.

    Are there any air leaks in the intake system? Check to make sure any/all hoses are connected and the air box is properly sealed.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    RI USA
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Hib Halverson View Post
    That sound is made by turbulence of air flow around the throttle blade just as you crack it open. I've heard that noise on other engines, but not too many 3G LT1s.

    Admittedly, yours is pretty loud.

    Are there any air leaks in the intake system? Check to make sure any/all hoses are connected and the air box is properly sealed.

    Will crawl into the engine bay this weekend. Thanks
    Last edited by B/STOCK; 09-14-17 at 12:51 PM.

  8. #8
    New Member
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    So. Cal
    Posts
    6
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Flag The wheeze....or ???

    So what is the out come.......... get out your stethoscope or or some tubing and your ear and poke around......good luck. OR.....try another service writer ?

    interesting minds need answers.

  9. #9
    Member
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    RI USA
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    I will keep you guys informed.

  10. #10
    Member
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    RI USA
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Could we please revisit this?

  11. #11
    Member jhecox's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Auburn Hills-MI
    Posts
    1,154
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    From the video, it appears the engine jerks every time it sneezes. I don't see how this can be "normal". I would call the GM hot line.
    Hecox

  12. #12
    Member
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    RI USA
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by jhecox View Post
    From the video, it appears the engine jerks every time it sneezes. I don't see how this can be "normal". I would call the GM hot line.
    I didn't know they had a hotline. I will try to find the #. Thanks

  13. #13
    Member jhecox's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Auburn Hills-MI
    Posts
    1,154
    Post Thanks / Like
    Rides
    0
    Hecox

  14. #14
    New Member JCHarper's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    California
    Posts
    12
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Mine does not make that sound. Keep us updated.

  15. #15
    New Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default Hissing sound from the engine.

    OLn my 2015 Z06...had the same problem. Dealer found it to be "mass air sensor". Replaced it and solved problem.

Similar Threads

  1. Question: Engine noise
    By mljones13 in forum C3 Technical and Performance
    Replies: 4
    Last Post: 11-20-15, 04:56 AM
  2. Engine Noise
    By VAroute66 in forum C1 & C2 General and Technical Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-24-11, 08:39 AM
  3. Question: Engine noise
    By BruceEdwards in forum C4 Technical and Performance
    Replies: 7
    Last Post: 08-29-10, 01:40 PM
  4. engine noise
    By jhkayakr in forum C5 Technical and Performance
    Replies: 4
    Last Post: 08-20-05, 11:39 AM
  5. Engine Noise
    By CSCARLSON in forum C3 Technical and Performance
    Replies: 3
    Last Post: 07-05-01, 10:19 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •