Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Member marathon26's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Wichita, KS
    Posts
    44
    Corvette(s)
    '13 N R Blue Metallic Cpe & '15 Crystal Red Conv
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default 89 won't start when hot

    My '89 has decided not to start after the engine has been run for a while and become hot. Say I go for 20 or 30 minutes, stop and go into a store and come out and it will not start. It turns over fine, but won't light. After a while, colls down, it will start. The pressure when I remove the fuel cap is really high and sometimes there is a strong smell of gas. I suspect a problem with the vapor capture system or the fuel pump. The first I can probably fix. The second I think is more of a challenge than I am up to tackling. Any ideas? The parts store thinks the injectors and some emission valves are dirty and wants to sell me some stuff to clean them. What are your thoughts?

  2. #2
    Member Schrade's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Not in CF; BANNED!!!
    Posts
    1,315
    Corvette(s)
    '90 LT 5
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Check the fuel pressure - static and dynamic. (just like puttin' a pump on a bicycle tire valve.

    Static is motor off. Connect the gauge, turn the key to 'On', and get a reading. Then time it as it drops (don't start the car).

    Then do dynamic - connect, and turn the motor on. It should stay steady. Then kill it, and disconnect the vacuum line from the fuel pressure regulator, and measure it again.

    I'm guessing weak, leaky injectors, that aren't spraying hard enough to vaporize fuel for a hot start. Also take not of the exhaust on a cold overnight start. A strong puff of black = leakers...

  3. #3
    Member marathon26's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Wichita, KS
    Posts
    44
    Corvette(s)
    '13 N R Blue Metallic Cpe & '15 Crystal Red Conv
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Schrade View Post
    Check the fuel pressure - static and dynamic. (just like puttin' a pump on a bicycle tire valve.

    Static is motor off. Connect the gauge, turn the key to 'On', and get a reading. Then time it as it drops (don't start the car).

    Then do dynamic - connect, and turn the motor on. It should stay steady. Then kill it, and disconnect the vacuum line from the fuel pressure regulator, and measure it again.

    I'm guessing weak, leaky injectors, that aren't spraying hard enough to vaporize fuel for a hot start. Also take not of the exhaust on a cold overnight start. A strong puff of black = leakers...
    Many thanks. I will give it a try.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Chicago,IL
    Posts
    60
    Corvette(s)
    1994 Coupe Blk/blk
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    Either fuel related, or another common problem is heat soaking the starter motor. Get a heat shield wrap.

  5. #5
    Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Wisconsin
    Posts
    21
    Corvette(s)
    1989 coupe
    Post Thanks / Like
    Rides
    0

    Default

    My 89 had bad injectors. They did not leak during a pressure test but the ohm readings went from .3 to 14 and everything in between when they were warmed up. No two were even close. Get it warm then shut it off and use a digital ohm meter to see what you get on each injector. They should be around 17 ish and consistant. I have been told that the readings should not vary by more than .5.

    I ended up putting in all new Echlin injectors from NAPA and so far it is still performing like a 'Vette should.

    I have seen many posts that this problem could be other things as well. Check out posts to dallask threads on pages 2 or 3.

    Bob

Similar Threads

  1. Help! 89 Won't start when warm. Lets try again plz...
    By DallasK in forum C4 Technical and Performance
    Replies: 25
    Last Post: 04-24-09, 09:57 AM
  2. 89 - Won't Start, No Check Engine Light
    By RoyalViking in forum C4 Technical and Performance
    Replies: 4
    Last Post: 04-19-08, 04:06 PM
  3. 1986 (Late) Hard Starting When Hot!
    By Piratetc in forum C4 General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 09-22-06, 07:40 PM
  4. 73 Hard to start hot
    By bmack in forum C3 Technical and Performance
    Replies: 12
    Last Post: 08-04-06, 11:52 AM
  5. help! difficult to start car - hot or cold + stall!
    By voodoo in forum L81 Vette Registry Forum
    Replies: 10
    Last Post: 04-06-04, 04:35 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •